Home » Methoden » Overige methoden » Integratieve Therapie voor Gehechtheid en Gedrag

Integratieve Therapie voor Gehechtheid en Gedrag

Paula Sterkenburg: p.sterkenburg@bartimeus.nl

Paula Stekenburg ontwikkelde en onderzocht de Integratieve Therapie voor Gehechtheid en Gedrag. Deze therapie is ontwikkeld voor jongeren met een ernstige verstandelijke of meervoudige beperking die nauwelijks reageren op contact en zich bijna niet richten op andere mensen. Ze hebben gedragsproblemen als zichzelf verwonden, schreeuwen, krabben en bonken. In de behandeling wordt gehechtheidtherapie gecombineerd met gedragstherapie. Dat houdt in dat de psychotherapeut via intensief contact heel voorzichtig een gehechtheidsrelatie opbouwt. Vervolgens wordt sociale beloning ingezet om ongewenst gedrag af te leren en gewenst gedrag aan te leren.
Paula Sterkenburg zette een bijbehorende cursus ‘Gehechtheidtherapie’ op. De cursus is ontwikkeld door Bartiméus en de Vrije Universiteit in Amsterdam en wordt aangeboden door het RINO in samenwerking met Bartimeus.

Op onderstaande site zijn diverse publicaties te vinden
http://www.psy.vu.nl/fpp.php/departments/specialeducation/people/details.html?id=377

Dit is de link naar de RINO site.
http://www.rinogroep.nl/opleidingen.asp?BG=&werkveld=&ID=840&search_for=gehechtheid

De behandeling wordt weergeven op de DVD: ‘Gehechtheid: een psychotherapeutische behandeling’ Op de DVD wordt een totaalbeeld gegeven van het behandelproces en de therapiefases worden nader uitgewerkt.http://www.bartimeus.nl/publicaties_shop_product/8951

Het proefschrift van Paula Intervening in Stress, Attachment and Challenging Behaviour: Effects in Children with Multiple Disabilities is te bestellen via:
http://www.bartimeus.nl/publicaties_shop_product/16343