Home » Methoden » Overige methoden » Pratend fotoalbum en eenvoudige computeraanpassingen

Pratend fotoalbum en eenvoudige computeraanpassingen

Contact

Eelke Verschuur Communicatie- en ergotherapeute
Advies en verkoop van communicatievoorzieningen
Clauslaan 25
3761 CX Soest
Tel. 035-6028727
e-mail info@eelkeverschuur.nl
website www.eelkeverschuur.nl

Eelke Verschuur geeft adviezen voor communicatie op maat, aan ouders van kinderen met een ernstig meervoudige beperking, maar ook aan dagcentra en zorginstellingen. Haar adviezen zijn vooral van praktische aard, waaronder het zelf leren maken van communicatievoorzieningen met behulp van symbolen software. Hieronder een aantal producten die voor mensen met ernstig meervoudige beperkingen gebruikt zouden kunnen worden als hulpmiddel.

Pratend fotoalbum

Het pratend fotoalbum kan onder iedere bladzijde een boodschap bewaren van 10 seconden. Per bladzijde wordt een tekst bij de plaatjes of foto’s ingesproken. Het is geschikt om de eigen foto’s te bekijken of aan iemand anders te laten zien. Maar kan natuurlijk ook gebruikt worden om een verhaal in te zetten, om instructies voor een werkplan in op te nemen of als persoonlijk levensboekje. Het pratend fotoalbum bestaat uit 24 blz. en gebruikt 2 AA batterijen.

Eenvoudige computeraanpassingen

Aangepast USB muisschakelkastje
De meest eenvoudige manier om de linker- en rechter muistoets te vervangen door knoppen. Dit kleine kastje wordt middels de USB aangesloten op uw computer. Er zijn geen drivers nodig, na aansluiten werkt het direct. (vanaf Windows 98 tot Vista)
Hierna simpelweg de schakelaar erin steken. Kan zowel voor bediening met 1 schakelaar als met 2 schakelaars gebruikt worden.

Knop met deksel

Deze knop heeft een doorzichtige deksel die eraf geschroefd kan worden. Makkelijk te bevestigen en kan ook niet kwijtraken of er gemakkelijk afvallen. Onder de knop kan een symbool of plaatje gelegd, of zelfs meerdere plaatjes of een gelamineerd plaatje gelegd worden. De knop is in de kleuren geel of groen leverbaar.
De diameter van de knop is 65 mm, heeft een 1,4 m. lang snoer en een 3,5 mm. plug.
De knop is prima aan te sluiten op aangepaste muis voor 2 schakelaars of op andere hulpmiddelen of speelgoed.

Softwareprogramma’s

Symbol for Windows is een software programma waarmee met behulp van symbolen materialen gemaakt kunnen worden, geschreven kan worden met symbolen en veel meer.
Het programma biedt op deze manier diverse mogelijkheden om te gebruiken bij de ondersteunde communicatie.
In alle programma onderdelen kunnen diverse symboolbibliotheken ingevoegd worden o.a. PCS, Visitaal, Beta, Weerklankfoto’s en gebarenfoto’s.

Paper Chart Maker

(PCM) is een programma voor het samenstellen en afdrukken van losse communicatiekaartjes, mappen, of ander materiaal ter ondersteuning van de communicatie. Het is mogelijk om een kaart geheel naar eigen afmetingen  te maken: groter of kleiner, met meer of minder rijen en kolommen; alles afgestemd op eigen wens met de eigen symbolen. Eigen foto’s kunnen ook ingevoegd worden.

Export Programma

(EXP) wordt gebruikt om symbolen, afbeeldingen en foto’s uit Symbol for Windows databases in andere teksten of programma’s te kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld te  exporteren naar een Word of Power Point bestand.