Home » Methoden » Overige methoden » Voorlezen-plus Multi-sensory storytelling

Voorlezen-plus Multi-sensory storytelling

Contact

Nelleke Boer en Carla Wikkerman
mail@voorlezen-plus.nl
www.voorlezen-plus.nl
Telefoon: Nelleke Boer 0630220416, Carla Wikkerman 0630220358

Voorlezen is een ervaring waaraan iedereen plezier kan beleven. De sfeer, de individuele aandacht, het persoonlijke contact, de rust, de herkenning van het verhaal; allemaal ingrediënten die voorlezen maken tot een plezierige belevenis voor zowel de luisteraar als de voorlezer.

Voorlezen-plus (multi-sensory storytelling) is een uit Groot-Brittannië afkomstige zintuiglijke manier van voorlezen aan mensen met ernstige meervoudige beperkingen.
Voorlezen-plus maakt de activiteit voorlezen toegankelijk voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Gewone voorleesboeken voldoen vaak niet voor deze mensen.
Bij Voorlezen-plus gaat het om méér dan gewoon voorlezen, namelijk om het voorlezen van een persoonlijk verhaal, gemaakt op maat van de luisteraar en met toevoeging van zintuiglijke prikkels.Het verhaal wordt gemaakt door mensen die de luisteraar goed kennen. Meestal gaat het verhaal over een activiteit waaraan de luisteraar plezier beleeft, zoals bijvoorbeeld in bad gaan of naar het voetbal gaan. Eventueel kunnen leerdoelen in het verhaal worden verwerkt.

Uit onderzoek blijkt dat Voorlezen-plus kan bijdragen aan de ontwikkeling van mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Belangrijk pluspunt van Voorlezen-plus is het plezier dat zowel de luisteraar als de voorlezer eraan beleven.

Voorlezen-plus is goed bruikbaar voor de invulling van kwaliteitstijd en vormt een zinvolle uitbreiding van het activiteitenaanbod.


Robert wordt voorgelezen door Els: “Robert gaat zwemmen”

Nelleke Boer en Carla Wikkerman (beiden werkzaam als gedragskundige),  geven workshops en presentaties aan allen die betrokken zijn bij mensen met ernstig meervoudige beperkingen. Denk daarbij aan ouders, broers, zussen, overige familieleden, vrienden, begeleiders, therapeuten e.d.  Afhankelijk van de wensen varieert dit van een presentatie van een uur tot bijeenkomsten van meerdere dagdelen waarin achtereenvolgens aan de orde komen:  informatie over voorlezen-plus, ontwikkelen verhaallijn, maken van het boek en oefenen met voorlezen.
Ook hebben Nelleke en Carla ervaring met voorlezen-plus bij mensen met een verstandelijke beperking en dementeringsprocessen.

 

VOORLEZEN-PLUS_DEFINITIEF_LOGO.jpg